Ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος στην «Εθνική Λογοτεχνών»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Λ. ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού
Ένας ακόμη Ηπειρώτης πνευματικός δημιουργός συγκαταλέγεται από τον περασμένο μήνα στην… Εθνική Ελλήνων Λογοτεχνών.
Είναι ο διακεκριμένος Τζουμερκιώτης δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος κ. Χρήστος Αρ. Παπακίτσος, ο οποίος με το πόνημά του «Ζωντανή αφίσα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος που διοργανώνει κατ΄έτος η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.).Το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο θ΄απονεμηθεί στο νικητή του διαγωνισμού σε πανηγυρική εκδήλωση της Ε.Ε.Λ. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης, Σίνα 16, στην Αθήνα.
Η κατάκτηση του Α΄ βραβείου διηγήματος από τον κ. Παπακίτσο χαροποίησε πάρα πολλούς, ιδιαίτερα Ηπειρώτες, στους οποίους το πολυποίκιλο και πλούσιο έργο του έγινε κτήμα τους εδώ και πολλά χρόνια. Και δεν εξέπληξε ουδένα, αφού οι περισσότεροι το χαρακτήρισαν ως φυσικό επακόλουθο, έχοντας κατά νου τη μεγάλη προσφορά του πολυτάλαντου δασκάλου στα γράμματα, τη λαογραφία, την ηθογραφία και την ιστοριογραφία του τζουμερκιώτικου χώρου και των ανθρώπων του και ιδιαίτερα των Αγνάντων Άρτας απ΄ όπου έλκει την καταγωγή του ο αξιέπαινος αυτός πατριδολάτρης.
Κάτι που απέδειξε με την πολυετή ενασχόλησή του με τη συλλογή και συγγραφή άγνωστων, λιγότερο γνωστών και διάσπαρτων ιστορικών στοιχείων και ακουσμάτων της περιοχής, που έτειναν να εξαφανιστούν στο βάθος του χρόνου από την αλλοίωση του τρόπου διαβίωσης, το μαρασμό και την εγκατάλειψη, τον ξεριζωμό και τον ξενιτεμό, την αδιαφορία των υπεύθυνων φορέων και βεβαίως της πολιτείας.
Ο βραβευθείς δημιουργός έσκυψε με επιμονή και υπομονή πάνω απ΄ όλα αυτά που εξυφάνθηκαν στον τζουμερκιώτικο χώρο, διαιωνίζοντας ήθη και έθιμα διαβιούντων σ΄ αυτόν ανθρώπων, συνέλεξε, αξιολόγησε, κατέγραψε και διέσωσε σημαντικά ιστορικά, λαογραφικά, κοινωνικά, πολεμικά, γεωργικά, κτηνοτροφικά, εμπορικά και, κυρίως, γλωσσικά και ηθικογραφικά στοιχεία που διέγραψαν ανά τους αιώνες ένα τεράστιο λαμπρό τόξο και που χάρη στην έρευνα και τη γλαφυρή πένα του κ. Παπακίτσου παραδίδονται στις επόμενες γενιές αλώβητα ως πολιτιστική κληρονομιά και αμύθητη παρακαταθήκη στην ιστοριογραφία των Τζουμέρκων.
Κορυφαίο έργο του κ. Παπακίτσου το αθάνατο έργο του «Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση», που κυκλοφόρησε το 2006 από το Δήμο Αγνάντων, βάζοντας ένα σημαντικό λιθαράκι για περαιτέρω διερεύνηση και από άλλους ερευνητές του προαιώνιου ιστορικού τόξου των αθάνατων Τζουμέρκων και των Τζουμερκιωτών.Σ΄αυτό το σπουδαίο έργο, όπως σημειώνει προλογίζοντας το πόνημα ο δήμαρχος Αγνάντων κ. Χρήστος Χασιάκος, «… διασώζονται η ντοπιολαλιά, η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, ο τρόπος σκέψης και δράσης των προγόνων και όλα εκείνα τα στοιχεία που εμπότιζαν επί αιώνες τις γενιές των Τζουμερκιωτών και τις έκαναν ανθεκτικές σε ό,τι απειλούσε την ιδιοπροσωπία τους».
Πλούσιο το βιογραφικό του κ. Παπακίτσου, όπως οι δραστηριότητες και τα γραπτά του. Σπούδασε στην τότε Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, δίδαξε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Άρτας, φοίτησε στη Σχολή Προσωπικού και την Ανώτατη Τηλεπικοινωνιακή Σχολή του ΟΤΕ, χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχός του και διετέλεσε επί δεκαπενταετία καθηγητής και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου των Σχολών του ΟΤΕ.
Χείμαρρος και η συγγραφική του πένα μας έδωσε χιλιάδες λαογραφικά και χιουμοριστικά κείμενα, κριτικές, σχόλια, άρθρα, χρονογραφήματα, κοινωνικά θέματα. Τελευταίο σπουδαίο δημιούργημά του ο «Τζουμερκιώτικος γάμος» όπου περιγράφεται αναλυτικά όλο το σκηνικό πριν, κατά και μετά την τέλεση του μυστηρίου όπως ελάμβανε χώρα παλιότερα. Η αναπαράσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Σκούπα Άρτας, σε θεατρική διασκευή του κ. Χρήστου Τούμπουρου.
Φίλτατε κ. Παπακίτσο οι Ηπειρώτες σε συγχαίρουν, σε ευχαριστούν και σε ευγνωμονούν και για όσα τους έδωσες και γιατί τους έκανες για άλλη μια φορά περήφανους για την καταγωγή τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου