Μία νόστιμη πρωτοβουλία πήρε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου παρουσιάζοντας στο κέντρο της Αθήνας τη δική της πρόταση για το καλάθι των ηπειρωτικών προϊόντων.
Στο καλάθι περιλαμβάνονται ζυμαρικά, όπως μακαρούνες, πέτουρα, ξυνός τραχανάς, λαζανάκια γιαννιώτικα, κρασιά, εκλεκτά τυριά ΠΟΠ, όπως κεφαλογραβιέρα, παραδοσιακά γλυκά, μεταξύ των οποίων το κλωστάρι Κόνιτσας και σκερ μπουρέκ, όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά από την πλούσια, αλλά απομονωμένη περιφέρεια της Ηπείρου. Η παρουσίαση έγινε στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου «Κάπαρη», όπου παραβρέθηκε και το Agronews, από τον ιδρυτή και Μέγα Γαστρονόμο της Λέσχης, Αλέξανδρο Γιώτη, παρουσία παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γιώτης, η απόφαση για αυτήν την παρουσίαση πάρθηκε από τη Λέσχη και τους συνεργαζόμενους με αυτήν παραγωγούς, καθώς η επικοινωνία που είχε προηγηθεί με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, απέδειξε ότι υπήρχε αδιαφορία στο όλο θέμα, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Έτσι, η Λέσχη Γαστρονομίας αποφάσισε να καλύψει αυτήν την οκνηρία, η οποία συνιστά σημαντική ευκαιρία προβολής της Ηπείρου, που «αγνοείται από το αθηναϊκοκεντρικό κράτος», όπως υπογράμμισε ο κ. Γιώτης.
Την παραγωγική πλευρά της Ηπείρου εκπροσώπησαν η Κατερίνα Βαϊμάκη από τη Ζίτσα, η οποία με το οξοποιείο Βαϊμάκη, εκτός από τον όξο, ξύδι δηλαδή, κατά παράδοση, παράγει και τα δικής της έμπνευσης ελιξίρια, ηδύποτα χωρίς αλκοόλ.
Ο Δημήτρης Παππάς, το οικογενειακό τυροκομείο του οποίου μετρά ήδη τρεις γενιές στη Φιλιππιάδα και ο Θωμάς Νικολάου, παραγωγός παραδοσιακών γλυκών με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, ο οποίος λειτουργεί και το κατάστημα «Ήπειρος Γη» στην πόλη των Ιωαννίνων, στο οποίο «βρίσκουν» ράφια προϊόντα 35 παραγωγών της Ηπείρου.
Αυτό που επεσήμανε ο Αλέξανδρος Γιώτης, "ψυχή" της Λέσχης που έχει αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της ηπειρώτικης γαστρονομικής παράδοσης και συνιστά και την ουσία των δράσεων της Λέσχης, είναι ότι τα προϊόντα της Ηπείρου μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στις αγορές και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της γεωργίας, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού της ακριτικής περιφέρειας.
Από:www.agronews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου