Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

"Εφυγε" μία από τις πιο μαχητικές φωνές του Ελληνισμού

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών। Ο γνωστός ακαδημαϊκός, ο οποίος ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, απεβίωσε μετά από καρδιακό πρόβλημα, σε νοσοκομείο της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά. Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατον το 1991. Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.
Από: http://www.defencenet.gr
http://youtu.be/rL6ZK1ACj-o

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Γιορτινές Ευχές

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου εύχεται στα Μέλη της, στους
Περιστεριώτες, στους όπου Γης Ηπειρώτες και τους απανταχού Έλληνες ΚΑΛΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Αισιοδοξεί ότι ο Καινούργιος Χρόνος θα μας οπλίσει με δύναμη
και θα δυναμώσει την πίστη μας στις αρετές της Φυλής μας και με αυξημένη αυτοπεποίθηση,
αλληλεγγύη και κοινή προσπάθεια θα σκορπίσουμε τα πυκνά και μαύρα σύννεφα με τα
οποία ο χρόνος που πέρασε, σκέπασε τον καταγάλανο ουρανό μας, αμαύρωσε την
αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά μας και μαύρισε τις καρδιές μας...
http://youtu.be/XQOxlHrquk0

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τό Δ.Σ. ευχαριστεί τους Δωροθέτες

Η 'Ενωση Ηπειρωτών Περιστερίου ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς και δωροθέτες, που με τις προσφορές τους συνέβαλλαν στην επιτυχία της χοροεσπερίδας της 10ης Δεκ 2011. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το εργαστήριο παραγωγής χαλβά Φαρσάλων "ΜΠΕΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ" (Νέδοντος 9 - Περιστέρι) , που με τον εξαίρετο και φρέσκο προϊόν του γλύκανε την εκδήλωσή μας।

Σπονδή στην Παράδοση

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «Ο ΠΥΡΡΟΣ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σπονδή στην παράδοση ο χορός της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου
«Σπονδή στην Παράδοση» πρόσφερε η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου με τον ετήσιο χορό της που οργάνωσε την 10-12-2011 στο Κέντρο «Αρχοντικό», στο Περιστέρι.


Η ευρύχωρη σάλα του, 400 και πλέον θέσεων, αποδείχθηκε ανεπαρκής να ικανοποιήσει την επιθυμία και μερικών ακόμα εκατοντάδων Ηπειρωτών και φίλων τους, που δεν είχαν προλάβει να εξασφαλίσουν προσκλήσεις εγκαίρως,


λόγω του περιορισμένου αριθμού τους.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Παπακίτσος, αναπληρώνοντας τον εκτάκτως απουσιάζοντα στην Ήπειρο Πρόεδρο κ Β। Τζούμα, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, τους Ηπειρώτες και τους φίλους της Ένωσης για την αθρόα προσέλευσή τους, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η συμπαράστασή σας στις προσπάθειες της Ένωσής μας για την αναβίωση και μεταλαμπάδευση στις νέες γενεές, της τοπικής μας παράδοσης, του γνήσιου ηπειρώτικου πολιτισμού, ενθαρρύνει και ενδυναμώνει το έργο μας για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού που μας κάνει υπερήφανους.
Νιώθουμε τυχεροί γιατί ζούμε στο Περιστέρι, οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου έχουν τις ρίζες τους σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, αλλά και εκτός των εθνικών μας συνόρων, τα οποία όμως σύνορα δεν μπορούν να εμποδίσουν τη συνάντηση, τη συνάθροιση, τη σύμμειξη και τον αλληλοεμβολιασμό των επιμέρους τοπικών πολιτισμών που συνθέτουν τον ενιαίο πολιτισμό μας και που στολίζει την εθνική μας ταυτότητα. Τυχεροί είμαστε ακόμη γιατί ο Δήμος Περιστερίου διαχρονικά στηρίζει και αναγνωρίζει το πολιτιστικό έργο των Εθνικοτοπικών Συλλόγων της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε. Οξυγόνο και ανάσα ζωής μας δίνουν οι επιχειρηματίες και οι έμποροι Περιστερίου ως χορηγοί και δωροθέτες των εκδηλώσεών μας. Την ίδια γαλαντομία τους αναμένουμε να την εκδηλώσουν και απόψε στο Λαχείο μας που θα κυκλοφορήσει σε λίγο. Αυτό θα μας δώσει το οξυγόνο για να ζούμε και να δρούμε και στον επόμενο χρόνο μέσα στη γενικότερη οικονομική δυσπραγία που μας δέρνει. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Την Ηπειρώτικη παράδοση είναι αδύνατον να την παρουσιάσω ανάγλυφη με λόγια. Θα την προσεγγίσουν πιο σωστά τα χορευτικά μας τμήματα με τις τοπικές ενδυμασίες, με την κίνηση, τη χάρη το ρυθμό και την παραδοσιακή μουσική. Θα αρχίσουμε με το παιδικό τμήμα, με το «φυτώριο», με την εστία που φλογίζει το βωμό από τον οποίο τα παιδιά παίρνουν το ζείδωρο φως της παράδοσης και το μεταλαμπαδεύουν στις επερχόμενες γενεές. Θα συνεχίσουμε με τα τμήματα ενηλίκων που υποδειγματικά εμπεδώνουν τη γνήσια παράδοση. Η χορευτική πανδαισία που θα παρακολουθήσετε είναι καρπός της προσπάθειας που κάνουν με μεράκι οι ρέκτες χοροδιδάσκαλοί μας κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμότατα τόσο τους δασκάλους όσο και τις χορεύτριες και τους χορευτές των τμημάτων μας.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση και καλές γιορτές».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Μητροπολίτης Περιστερίου Κ.Κ. Χρυσόστομος, Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ। Α। Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαρία Τσιώτα, Βασίλειος Λώλος, Θεοδωράκος Αναστάσιος, o Πρόεδρος της ΔΕΠΑΔΠ κ . Βασίλης Παπαδόπουλος,. Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιστέρι για Όλους»αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας κ. Δημήτρης Κελάφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζορμπίδης Σάκης, Μπάος Βασίλης (Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), Μουκουβίνας Στέλιος, Φουντά Βιβή, Τσιαμούλη Δήμητρα, .οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ.κ. Γεώργιος Οικονόμου και Κων/νος Κωνής, αντίστοιχα, ο Αρεοπαγίτης κ. Σπυρίδων Ζιάκας, ο επιχειρηματίας και μεγάλος χορηγός της Ένωσής μας κ. Κ. Γκούμας, η Διαμερισματική Σύμβουλος κ. Τσουμπού Γιούλα, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου και ο δημοσιογράφος κ. Δημ. Λυμπερόπουλος «Αναγέννηση».

Δείτε το video


Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Λορέντζος Μαβίλης, ο ήρωας ποιητής

Συντάχθηκε απο τον Ευάγγελο Γιαννουλάτο
O Λορέντζος Μαβίλης

γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του Παύλος υπηρετούσε τότε εκεί πρόεδρος των δικαστηρίων της Ιονίου Πολιτείας. Ο παππούς του ποιητή Δον Λορέντζος Μαβίλης, Ισπανός στην καταγωγή, ήταν πρόξενος της πατρίδας του στην Κέρκυρα, όπου πήρε γυναίκα Κερκυραία και εγκαταστάθηκε εκεί. Η μητέρα του ποιητή ήταν επίσης Κερκυραία και ονομαζόταν Ιωάννα Καποδίστρια–Σούφη. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια σ’ ένα αγρόκτημα, όπου έμαθε κι αγάπησε τη γλώσσα του λαού, τα τραγούδια και τις παροιμίες, και την αγάπη της αυτή την μετέδωσε στο γιο της Λορέντζο.
Ο ποιητής παρακολουθούσε τα γυμνασιακά μαθήματα στο εκπαιδευτήριο «Καποδίστριας», όπου είχε δάσκαλο ελληνιστή τον Ιωάννη Ρωμανό. Αυτός τον σύστησε στην Αναγνωστική Εταιρία, όπου σύχναζαν τότε όλοι οι άνθρωποι των γραμμάτων. Εκεί γνώρισε τον Ιάκωβο Πολυλά, σοφό εκδότη του Δ. Σολωμού. Έμαθε την Ιταλική, Ισπανική, Αγγλική και Γερμανική. Το 1878 γράφτηκε στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία εγκατέλειψε μετά ένα χρόνο για να σπουδάσει στην Γερμανία φιλολογία και κυρίως γλωσσολογία και φιλοσοφία. Το 1890 στις 16 Ιουνίου αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Έρλαγκεν της Βαυαρίας. Και κατέβηκε στην Κέρκυρα.
Δεν δέχτηκε καμία θέση για να μην παραβεί τις ηθικές αρχές του. Ένα μικρό απόσπασμα επιστολής του (προς τον Κεφαλληνό) μας δίνει συμπυκνωμένο το πρόγραμμα της περαιτέρω προοπτικής του: «Ό,τι κατορθώσω εις την ζωή μου, θα το κατορθώσω μένοντας συνεπής, χωρίς ν’ απαρνηθώ ούτε μια μόνο πράξη, ούτε μια μόνο στιγμή της περασμένης μου ζωής, ή αλλιώς δεν θα κατορθώσω τίποτε».
Το 1896 η Ελλάδα αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Ηπείρου, Μακεδονίας και Κρήτης. Ο Μαβίλης που δεν ήταν πατριώτης μόνο στο λόγο και στην ποίηση, αλλά και στην πράξη, πολεμάει εθελοντής στην Κρήτη. Το 1897 αγωνίζεται στην Ήπειρο, πάλι εθελοντής, όπου και τραυματίζεται.

Αφιέρωμα:
Το 1910 εξελέγη βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αναθεωρητική Βουλή. Ιστορική θα μείνει η αγόρευσή του για την υπεράσπιση της δημοτικής γλώσσας όταν συζητιόταν το άρθρο 107 του συντάγματος. «Δεν υπάρχει γλώσσα χυδαία» είπε «μόνο χυδαίοι άνθρωποι!». Ο άκαμπτος χαρακτήρας του και το ότι δεν προσαρμόστηκε στο ρεύμα της συναλλαγής που επικρατούσε, το λεγόμενο ρουσφέτι, συντέλεσε στο να μην εκλεγεί βουλευτής στις επόμενες εκλογές.
Ο ποιητής Μαβίλης, εκτός από μερικά ποιήματα που δημοσίευσε σε περιοδικά της εποχής, δεν εξέδωσε καμία ποιητική συλλογή όσο ζούσε. Τα άπαντά του κυκλοφόρησαν με την φροντίδα του φίλου του Κ. Θεοτόκη στην Αλεξάνδρεια το 1915. Η μετριοφροσύνη χαρακτήριζε πάντα τον Μαβίλη όσον αφορά το έργο του. Αυτός ο εκπληκτικός μάστορας του σονέτου (δεκατετράστιχο ποίημα που αποτελείται από δύο τετράστιχα και δύο τρίστιχα) έστελνε τους στίχους του στον Παλαμά με την υποσημείωση: «Για το συρτάρι σου».
Οι κριτικοί του καιρού του αναγνώρισαν στο πρόσωπό του έναν τεχνίτη απαράμιλλο. Ορισμένοι τον κατηγόρησαν γι’ αυτή του την τελειομανία, χαρακτηρίζοντάς την σαν μια νεκρή πεταλούδα που μπορείς να θαυμάσεις τα ψυχρά φτερά της. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος πιο εύστοχα, ίσως, απ’ όλους παρατήρησε: «Ο Μαβίλης στάθηκε ένας απ’ τους σπάνιους εκείνους ποιητές που το καλύτερό τους ποίημα είναι η ζωή τους». Και πράγματι:
Στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912 ο Μαβίλης παρά τα 53 του χρόνια κατετάγη εθελοντής λοχαγός των Γαριβαλδινών ερυθροχιτώνων. (Ονομαζόταν Γαριβαλδινοί οι εθελοντές Έλληνες και ξένοι από το όνομα του αρχηγού τους, Ιταλού στρατηγού, Γαριβάλδη. Ερυθροχίτωνες λέγονταν λόγω του κόκκινου χιτώνα που φορούσαν.)
Εκείνη την εποχή ο Μαβίλης ήταν το βασιλόπουλο του παραμυθιού για μια μεγάλη ποιήτρια, την κυρία Θεώνη Δρακοπούλου ή Μυρτιώτισσα, όπως φιλολογικά επέλεξε να ονομάζεται. Η αγάπη αυτή, όσο σαγηνευτικό δόλωμα κι αν ήταν, δεν μπόρεσε να τον κρατήσει κοντά της. Η φωνή της πατρίδας κάλυψε τη φωνή της καρδιάς. «Σ’ αγαπώ/ δεν μπορώ/ τίποτ’ άλλο να πω/ πιο βαθύ, πιο απλό, πιο μεγάλο!» έγραφε για 'κείνον η ερωτευμένη ποιήτρια. Μα αυτός τραβούσε για τα μεγάλα ιδανικά «στην κορφή της ζωής, όπου ροδίζει/ της Λευτεριάς αμόλευτος αγέρας/ και σαν ήχος αθάνατης φλογέρας/ η ποίηση, αηδόνι θείο, καλοκαρδίζει…» Όχι πως δεν αγαπούν και οι ποιητές «μα τους θεριεύει ο πόθος του θανάτου/ με τ’ αγιασμένα δαφνοστέφανά του».
Στις 28 Νοεμβρίου 1912 στο χωριό Δρίσκος, κοντά στα Γιάννενα, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά των Γαριβαλδινών εθελοντών που ήδη είχαν προχωρήσει πολύ. Ο Μαβίλης μάχεται ηρωικά, επικεφαλής των στρατιωτών του που αποδεκατίζονται απ’ τα εχθρικά βόλια…
Σε μια στιγμή της μάχης μια σφαίρα του διατρυπά τα δύο μάγουλα χαλώντας και πολλά δόντια του. Ενώ μεταφέρεται αιμόφυρτος στο προσωρινό νοσοκομείο ένα δεύτερο βόλι τον βρήκε στο στόμα.
Εκείνη τη στιγμή έφτανε στο χειρουργείο και ο αρχηγός, Αλέξανδρος Ρώμας. Είδε τον Μαβίλη και κατάλαβε. «Σε συγχαίρω απ’ την καρδιά μου!» λέει δίνοντάς του το χέρι. Ο Μαβίλης μάζεψε τις στερνές του δυνάμεις, στάθηκε προσοχή και πήρε το χέρι του αρχηγού. Το αίμα που έτρεχε σ’ όλο το δρόμο απ’ τις πληγές των παρειών του πάγωνε το λαιμό του και του δυσκόλευε την αναπνοή. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Τους κάνει νοήματα να του δώσουν χαρτί, να γράψει. Τα αίματα στάζουν απ’ όλες τις μεριές και οι βολές του πυροβολικού ακούγονται τώρα κοντύτερα. Αλλά δεν προφταίνει ούτε να γράψει. Ο παπα-Φώτης του κλείνει τα μάτια. Ο Πιπίνος Γαριβάλδης, ο μόνος εκείνη τη στιγμή στρατιωτικός, στέκεται προσοχή και τον χαιρετάει. Οι άλλοι σταυροκοπιούνται.
Ο Μαβίλης είναι πλέον νεκρός, ξαπλωμένος στο πεζούλι της Αγίας Παρασκευής.
Τον έχουν σκεπάσει με τον ματωμένο μανδύα του.
Έχει περάσει πλέον στην αιωνιότητα κερδίζοντας «δώρα άγια τρία: ΘΑΝΑΤΟ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ Κ’ ΕΛΕΥΤΕΡΙΑ»–όπως το ήθελε.
Από τότε στοίχειωσε, η ανάμνησή του και το επιβλητικό του όραμα, στην ψυχή και στην ποίηση της γυναίκας που τόσο πολύ τον αγάπησε και τόσο λίγο τον χάρηκε, της Μυρτιώτισσας.

Τι άλλο, καλέ μου, ζητάς από μένα
και στέκεις θλιμμένος μπροστά στη μορφή μου,
αφού κι η καρδιά μου, αφού κι η ψυχή μου,
κι ας είσαι νεκρός πλημμυρούν από Σένα;

Τα θεία τραγούδια σου ένα προς ένα
τα ζει κάθε νύχτα η ψάλτρα φωνή μου,
γενήκαν αυτά μοναχή προσευχή μου,
αγνή προσευχή, γεννημένη από Σένα!

Γιατί με κοιτάζεις με μάτια θλιμμένα;
Λαμπάδα σου ανάβω την ίδια ψυχή μου
και μέρα τη μέρα σκορπά κι η ζωή μου
για Σένα, τα ρόδα της τα χλωμιασμένα.
Μυρτιώτισσα

Παρουσίαση του λογοτεχνικού και δημοσιογραφικού έργου του Χρ. Παπακίτσου



Η παρουσίαση έγινε την 15-11-2011 στην κατάμεστη αίθουσα
«Μιχαήλας» Αβέρωφ (Ακαδημίας και Γενναδίου 8) από τον διακεκριμένο φιλόλογο,
συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας κ. Κ. Μαργώνη, Πρόεδρο της Ιστορικής και
Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, την καταπληκτική ομιλία του οποίου
παραθέτουμε:
«Κυρίες και κύριοι,
Πώς να μιλήσει κανείς, με τυπικά λόγια, για έναν άνθρωπο που τον
σέβεται και τον εκτιμά, πώς να συλλάβει τις αποχρώσεις της φωνής ενός φίλου που
μια ολάκερη ζωή αναζητά τις ρίζες του στην επικράτεια του μυθικού βασιλιά
Αθάμαντα; Πώς να μιλήσει για τον Χρήστο Παπακίτσο, μια μορφή της ζωντανής μας
Τζουμερκιώτικης παράδοσης που δεν αποτελεί το τέρμα της, αλλά που προσφέρει
διαρκώς καινούριες αρχές;
Οι σκέψεις αυτές μου θύμισαν τον μεγάλο μας δάσκαλο, τον Γιώργο
Σεφέρη. Ήρθαν στο νου μου τα λόγια του έλληνα ποιητή, όταν έγραφε για τον
Πιραντέλλο, στις Δοκιμές, πως ήταν «ένα
από τα πνεύματα που ξεχώρισαν και μας χρησιμεύουν για σημάδια αναγνωρισμού·
φάρους του πρόσκαιρου αρχιπελάγους όπου ζούμε» (Δοκιμές, τ.Α
σελ.50)
Δε θεωρώ περιττό να επαναλάβω τα λόγια του Τζουμερκιώτη
δημοσιογράφου και συγγραφέα, του Βασίλη Μαλισιόβα, που με τρόπο εύστοχο και
σύντομο, με απέριττο αλλά ουσιαστικό λόγο, αναφέρεται στον Χρήστο Παπακίτσο. «Πολυσχιδής προσωπικότητα,
προικισμένος σκαπανέας της τοπικής λαογραφίας και της ιστοριογραφίας, με τον
γλαφυρό του λόγο και τον άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας άνοιξε ήδη
λεωφόρους για όλους εμάς τους νεότερους μελετητές. Τον ξέρω πολύ καλά. Δεν
θέλει επαίνους. Δεν αποζητά ούτε καν το θετικό σχόλιο. Φιλόπονος εργάτης,
εργάζεται με μόνο κριτήριο τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για τους
νεότερους».
Η σταδιοδρομία του και η συγγραφική του δράση τεκμηριώνουν τον
χαρακτηρισμό του ως πολυσχιδούς προσωπικότητας· δάσκαλος αρχικά, υπάλληλος του ΟΤΕ
στη συνέχεια που εξελίχθηκε σε διευθυντικό στέλεχος και καθηγητής για 15 χρόνια
των Σχολών του ΟΤΕ. Πλούσια και η συγγραφική του δραστηριότητα· ασχολήθηκε και
ασχολείται με τη δημοσιογραφία, δημοσιεύοντας άρθρα και σχόλια σε εφημερίδες
και περιοδικά. Επιλεκτικά θα αναφέρω την εφημερίδα «Τα Τζουμέρκα» και το
περιοδικό της Ι.Λ.Ε.Τ. «Τζουμερκιώτικα Χρονικά». Ταυτόχρονα υπηρέτησε και
υπηρετεί τη λογοτεχνία· έγραψε διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, αφηγήματα,
βιβλιοκριτικές, ασχολήθηκε με τη λαογραφία και έγραψε ιστορικές και κοινωνικές
μελέτες. Εν ολίγοις άνθρωπος της δράσης, με ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικούς,
πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Θα περιοριστώ στο ότι υπήρξε συνιδρυτής
της Ι.Λ.Ε.Τ. και αντιπρόεδρος της Εταιρείας στην Αττική.
Το καθαρά συγγραφικό του έργο είναι ευρύ:
επαγγελματικό, λαογραφικό, λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό. Ξεχωριστή θέση έχει
η μελέτη με τον τίτλο «Από την Τζουμερκιώτικη Λαλιά στη Λαϊκή μας Παράδοση»,
έκδοση του πρώην Δήμου Αγνάντων το 2006 και ο «Τζουμερκιώτικος γάμος», λαογραφικό
κείμενο που διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και παρουσιάστηκε το 2010 στο
«Αράχθειο» Θέατρο της Σκούπας. Απ’ ό,τι γνωρίζω υπάρχουν έργα που πρόκειται να
εκδοθούν, ποιητική συλλογή, ιστορική έρευνα, Διηγήματα και Ευθυμογραφήματα,
Έθιμα των Τζουμερκιωτών και Θρυλικές παραδόσεις της περιοχής των Τζουμέρκων.
Η αλήθεια είναι πως ο Χρήστος Παπακίτσος αγαπά αυτό που κάνει,
αφοσιώνεται στη μελέτη της Τζουμερκιώτικης παράδοσης και δεν παύει να
στηλιτεύει, να σχολιάζει, να παρατηρεί την επικαιρότητα με το κριτικό βλέμμα
του ανθρώπου που νοιάζεται για τον τόπο του.
Πρόσφατα, στην εφημερίδα «Άγναντα Άρτας», με το δικό του αμίμητο
τρόπο, φέρνοντας στην επιφάνεια τα βιώματα και τη γλώσσα του παρελθόντος
κατάλληλα συνταιριασμένο με τα προβλήματα του παρόντος, έγραψε τα ακόλουθα:
«Κατά τη Γερμανική Κατοχή του 1941-44
«γλυτώσαμε από τον εξ ασιτίας θάνατο χάρη στα «φτηνά χωράφια» μας, τις
«Ξελάστρες». Τώρα, κάποιοι συντοπίτες μας, που έχουν ακουστά για την πείνα
εκείνης της εποχής, λένε: «Έρχονται δύσκολες μέρες. Πρέπει να πάμε στα χωριά
μας να σπείρουμε τα χωράφια μας και ας μην ξέρουν αρκετοί από αυτούς αν η σπορά
γίνεται με άβραστο ή βρασμένο σπόρο! Χώρια που δεν ξέρουν ούτε κατά πού πέφτουν
τα χωράφια τους, ούτε αν αυτά «πάρθηκαν» από τα ρέματα ή «καταπατήθηκαν» από κεδρότουφες
και βάτα.»
Έτσι απλά διατρέχει, με διαπεραστικό βλέμμα, τα γεγονότα από το
40’- 41 ως σήμερα, κάνει τον απολογισμό των τελευταίων εβδομήντα χρόνων και,
όπως οι αρχαίοι σοφοί, μιλά για τα «προσιόντα», τη μυστική βοή .... των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την
προσέχουν οι ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί»
(Κ. Καβάφης, Θεοί δε προσιόντων, σελ.17), για να θυμηθούμε τον Καβάφη. Η
ανεπαίσθητη και υπόρρητη συνάφεια με τον Σεφέρη ή τον Καβάφη αποκαλύπτει το
πνευματικό υπόστρωμα του έργου του Χρ. Παπακίτσου, την πλατιά, ουμανιστική του
παιδεία. Ως πνευματικός άνθρωπος, θα τολμούσα να πω, έχει αναλάβει ενεργητικό
ρόλο στην κοινωνική ζωή. Δεν παραμένει αμέριμνος θεατής δραστηριοτήτων, αλλά
υποτάσσεται εκουσίως στο ηθικό αίτημα του σκεπτόμενου ανθρώπου. Εδώ
επιβεβαιώνεται η Πλατωνική ρήση «μέγιστον μάθημα ρητόν ουδαμώς έστιν ως άλλα
μαθήματα». Η προσωπικότητα του ανθρώπου διδάσκει από μόνη της.
Όποιος γνώρισε τον Χρ. Παπακίτσο το διαπίστωσε· η
αγάπη για τη μικρή ορεινή πατρίδα, ο γνήσιος ουμανισμός του, η ζωντανή αίσθηση
των πραγμάτων περνούν ανεμπόδιστα στην κουβέντα με τους φίλους, στη χειρονομία,
στο στίχο. Στο έργο του δεν ανιχνεύει κανείς ίχνη αναφομοίωτων επιρροών, ιδέες
και σκέψεις που δεν είναι συνυφασμένες με τον εαυτό του, την παιδεία του, το
πνευματικό του ήθος, τη ζωή στα Τζουμέρκα. Το 2010 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο
στο διαγωνισμό διηγήματος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο τίτλος του είναι «Η
ζωντανή αφίσα».
Σας διαβάζω ένα απόσπασμα από το αδημοσίευτο αφήγημά του με τον
τίτλο «Πλάγιασε στις ρίζες του».
«Κρίμα!... Πάει το χωριό...», συλλογιζόταν
και μονολογούσε: «Σε λίγο, λύκοι και αρκούδες θα ουρλιάζουν στις αυλές των
σπιτιών μας και μέσα τους θα γεννούν και θα λαλούν κίσσες και κουκουβάγιες»...
Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου προστέθηκε
και καινούργιο στρώμα χιονιού πάνω στο παλαιό, το κρουσταλλιασμένο. Το χωριό
αποκλείστηκε, τα τηλέφωνα σίγησαν, οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους
και οι καμπάνες της Εκκλησίας του Αγίου δε σήμαιναν στη γιορτή του. Έγιναν κι
αυτές απροσπέλαστες. Ο κυρ-Δημήτρης, τοποθετώντας και τον εαυτό του μέσα σ’
αυτή τη φρικτή εικόνα, ταρακουνήθηκε ψυχικά. Θυμόταν και ψέλλιζε: «Τι ωραία που
ήταν παλαιά εδώ! Γεμάτος από ανθρώπους ήταν ο τόπος· γεμάτος ζωή και δράση!
Ποτέ δε μας έκλεισε το χιόνι στα σπίτια μας. Οι νέοι με τα φτυάρια ξεχιόνιζαν
τους δρόμους και τα μαθητούδια πήγαιναν χαρωπά στο σχολειό τους με τη σάκα στον
ώμο και στο χέρι, σαν αντιολισθητικό μπαστούνι, το καυσόξυλο για τη σχολική
τους σόμπα. Αλλά και τι καλά περάσαμε πέρυσι στη γιορτή μου στην Αθήνα!...Πόσο
το χάρηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια μου! Σήμερα η Ρέα μου, τα παιδιά μας και οι
φίλοι μου θα προσπαθούν να μου τηλεφωνήσουν για να μου ευχηθούν, και μπορεί να
περνούν πολλά απ’ το μυαλό τους για τις αναπάντητες κλήσεις τους...Πού να ξέρουν
ότι η χιονοθύελλα γκρέμισε τα τηλεγραφόξυλα και έκοψε τις τηλεφωνικές
γραμμές...».
Εκείνο το βράδυ έσβησε στην κορυφή του
χωριού και ένα ακόμη τζάκι. Ένα ακόμη καντήλι ξέμεινε από λάδι... Ήταν του
Δημήτρη... Ο Κοινοτάρχης, που κατοικούσε αγνάντια, δεν είδε τους συνηθισμένους
πρωινούς «αποθρώσκοντας» γκρίζους καπνούς από το τζάκι του Δημήτρη και
ανησύχησε. Πώς όμως να φτάσει ως εκεί;
Δύο μέρες πάλευαν τα γεροντάκια να
ξεχιονίσουν το δρόμο. Έφτασαν κάποια στιγμή με την ψυχή στο στόμα. Φώναξαν,
ξαναφώναξαν, αλλά απόκριση δεν έπαιρναν... Παραβιάζοντας την πόρτα, βρήκαν το
σπιτονοικοκύρη πεσμένο στο παράθυρο ν’ αγναντεύει κατά το χωριό με ορθάνοιχτα
τα παγωμένα μάτια του!... Ο γιατρός διέγνωσε καρδιακή ανακοπή που επέφερε το
μοιραίο πριν από τρεις μέρες. Ο συνονόματός του Άγιος του επιφύλαξε σαν
τελευταίο γιορτινό δώρο την παραμονή του στο χωριό για πάντα... Το επίμονο
όνειρο της ζωής του εκπληρώθηκε με το θάνατό του...»
Ο Σεφέρης έρχεται ξανά στο νου μας: «...
την ύπαρξη αυτή, [της πραγματικότητας του πνευματικού ανθρώπου] ίσως μπορεί να
τη δώσει το βαθύ οργανικά αίσθημα της ανάγκης να σωθεί, στη δύσκολη εποχή μας,
ό,τι μπορεί να σωθεί από την ανθρώπινη αξιοσύνη». (Δοκιμές). Αυτό πασχίζει να
σώσει, με τον λόγο του, και ο Χρ. Παπακίτσος, την ανθρώπινη πλευρά του εαυτού
μας, την ξεχασμένη στο μακρινό παρελθόν, να κρατήσει το όνειρο που τον συνόδεψε
στη ζωή του, στη συγγραφική και την πνευματική του πορεία.
Διόλου ευκαταφρόνητη δεν είναι η ποιητική παρουσία του Χρ.
Παπακίτσου. Οι τίτλοι των ποιημάτων του (Αμφιλογίες, Ωδή για το Γυμνάσιο
Αγνάντων, Η Χαλασιά, Το Γέρας, οι Στιγμές, Αν, Συμφυή και Αντίρροπα, Βαβέλ κ.ά.),
ο πεζολογικός στίχος, η φιλοσοφική και η στοχαστική διάθεση, η βιωματική σοφία,
η ειρωνεία, ο καυστικός τόνος και ο υπαινικτικός λόγος συγκροτούν την ποιητική
του τέχνη. Η πλειονότητα των ποιημάτων του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Άγναντα
Άρτας», γεγονός που δηλώνει υπόρρητα την συνάφεια με το επίκαιρο και το τοπικό.
Η οπτική γωνία όμως του δημιουργού είναι αυτή που χαρίζει στα ποιήματα τη
φιλοσοφική διάθεση. Με τον τρόπο αυτό, τον ευρηματικό, η επικαιρότητα
διυλίζεται, συνέχεται με μια διαχρονικότητα της ανθρώπινης φύσης ή συναντά το
υπόστρωμα της ανθρώπινης σκέψης στη φιλοσοφία, την ιστορία, στον λαϊκό
πολιτισμό. Εγχείρημα ομολογουμένως τολμηρό και δύσκολο, γιατί η ποίηση
κινδυνεύει να χάσει τον οίστρο της και η πραγματικότητα να χάσει την αλήθεια
της. Όμως ο Χρ. Παπακίτσος τα ισορροπεί, κινείται επί «ξηρού ακμής», ποιητικώ
τω τρόπω, με μοναδικό του όπλο τη δύναμη να μεταμορφώνει το γεγονός που αγγίζει
σε ποιητική έκφραση που αποτελεί μέσο κάθαρσης, ψυχικής και πνευματικής. Θα
έλεγα ότι έτσι δημιουργείται το ύφος της Ανάγκης.
Θα σας διαβάσω μια στροφή από το ποίημα «Αμφιλογίες», που
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Άγναντα» Άρτας στο φύλλο 157/2009.
……………………………………
«Μα ούτε και το μάρμαρο, το κρύο, το αθώο,
μου απάντησε ξεκάθαρα σε τούτα που ρωτούσα:
Πού ένιωθε καλύτερα, μέσα στη γη ατόφιο
ή τώρα απέξω σμιλευτό, γυαλιστερό και
ακριβό,
σκεπάζοντας τα λείψανα και ιδεών και ύλης;
Και ούτε ποιοι του δίνουνε την πιο πολλή
κρυάδα:
Οι από μέσα, οι άπραγοι ή οι απέξω, οι
«άρπαγοι»;»
Ένα άλλο ποίημα φέρει τον τίτλο «Μαύρη απελπισιά!» και
δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα στο φύλλο 164/2008. Σας το διαβάζω.
«Νιώθω κενός, νιώθω στεγνός, νιώθω ελαφρύς
και άδειος!.
Μου λείπουν τα οράματα, τα όνειρα, οι
ιδέες…
Στραγγίσαν οι ελπίδες μου, ξεθώριασαν οι
στόχοι,
το τούνελ δε φωτίζεται, μπροστά μου φως δε
βλέπω,
κι η εμπασιά σφαλίστηκε κι έξοδος δεν
υπάρχει!...
Μέσ’ στο σκοτάδι ψηλαφώ, μίτο ν’ αγγίξω να
πιαστώ,
μήπως και βρω μια έξοδο, μήπως και
αναβλέψω…
Εις μάτην όμως προσπαθώ. Τον πήραν τα
λαμόγια!...»
Τα ποιήματα και τα σχόλια στην εφημερίδα «Άγναντα Άρτας» αποτελούν
συγκοινωνούντα δοχεία, διαδοχικές μεταμορφώσεις του ανθρώπου που με διεισδυτικό
βλέμμα και διακριτικό τρόπο κινείται ανάμεσα στα γεγονότα, αναζητώντας την
κρυφή αλληλουχία τους. Δείγμα διανοητικής και πολιτικής ωριμότητας.
Θα έλεγα ότι σχόλια και ποιήματα συγκοινωνούν. Η προσθήκη στο
σχόλιο της έκπληξης το καθιστά δυνάμει ποιήμα. Σας θυμίζω την φράση του Οδυσσέα
Ελύτη «ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» που προκαλεί αναμφίβολα έκπληξη στον
αναγνώστη με τον αναπάντεχο συνδυασμό των λέξεων.
Θα σας διαβάσω τώρα ένα σχόλιο που αφορά γεγονότα των πρώτων μηνών
του 2011.
«Απ’ την αρχή
δε μου είχε κάτσει καλά στο μάτι αυτός ο «Καλλικράτης». Είχα διαβάσει ότι στην
εποχή του μερικοί του καταμαρτυρούσαν πως έκανε πολύ λιγότερα από όσα έλεγε και
δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες. Ζούσε και δρούσε υπό τη σκιά του Ικτίνου. Μου
φαίνεται ότι και σήμερα τον «καπελώνουν» οι διορισμένοι Γεν. Γραμματείς των
Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Του σερβίρουν τα αποφάγια του «Καποδίστρια», για να
του κοτσάρουν και τη ρετσινιά του «φαταούλα». Όπως ακούγεται, του επιβάλλουν να
«καταβροχθίσει» τα λίγα Σχολεία και τις ελάχιστες Δημόσιες Υπηρεσίες που
απέμειναν σε μερικές ξεχασμένες περιοχές της χώρας μας που δείχνουν την εκεί,
έστω και αναιμική αλλά πολύ χρήσιμη και συμβολική, παρουσία του κράτους.
Ελπίζουμε να γλυτώσουν τα Τζουμέρκα από τη βουλιμία του. Καλά που δεν
«αναστήθηκε» πριν από 50-60 χρόνια... Οι μισοί Έλληνες, κυρίως εμείς οι
Τζουμερκιώτες, θα μέναμε αγράμματοι και θα ζούσαμε ακόμα «πίσω απ’ τον άλλο
κόσμο», χωρίς δρόμους, χωρίς φως, χωρίς τηλέφωνο και χωρίς άλλα πολλά από τα
αγαθά του λεγόμενου σύγχρονου πολιτισμού... Και όμως, μέχρι πριν από καμιά
εικοσαριά χρόνια, πολλοί από εμάς λέγαμε ότι στην περιοχή μας «δεν έγινε τίποτε
μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τώρα;;;»
Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραγκωνίσουμε το επιστημονικό έργο του
Χρ. Παπακίτσου. Παρακάμπτοντας τα ποικίλα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, θα
εστιάσω στο βιβλίο «Από την Τζουμερκιώτικη λαλιά στη λαϊκή μας παράδοση», μιά
από τις εκλεκτές εκδόσεις του Δήμου Αγνάντων, που κυκλοφόρησε το 2006.
Πρόκειται για την πιο αυθεντική καταγραφή του γλωσσικού πλούτου
των Τζουμέρκων. Ο ίδιος, με σεμνότητα, το χαρακτηρίζει «λίγες σταγόνες λάδι στο καντήλι των
τοπικών μας παραδόσεων για να διατηρηθεί, όσο γίνεται, αναμμένο το τρεμάμενο
φως του». Ο μελετητής όμως θαυμάζει το μόχθο του συγγραφέα, που
δεκαετίες ολόκληρες συγκέντρωνε όσα άκουγε, για να φτάσει σ’ ένα πληρέστατο
κατάλογο με ιδιωματικές λέξεις και να δώσει την ερμηνεία τους. Η εργασία αυτή
προϋποθέτει μια σπάνια αρετή, την ανόθευτη αγάπη για τον τόπο, το καθήκον
απέναντι στη μικρή πατρίδα.
Είναι μια απόπειρα καταγραφής της γλωσσικής ποικιλοχρωμίας, επαφής
με τους ήχους των λέξεων, που παραπέμπουν σε εικόνες και τόπους των Τζουμέρκων,
τη στιγμή που εξαφανίζεται η ακουστική σχέση των ανθρώπων με το παρελθόν. Το
έργο αυτό αποτελεί αξιόλογη συμβολή στην καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού των
Τζουμερκιωτών, βιβλίο αναφοράς για τους γλωσσολόγους, τους λαογράφους και τους
μελετητές, εν γένει πολύτιμη κιβωτό του ιδιόμορφου πολιτισμού των Τζουμέρκων.
Όπως έγραψε ο Ν. Μπριασούλης, «Όλο
το βιβλίο του είναι απόσταγμα ενός άγρυπνου νου και μιας ευαίσθητης καρδιάς,
που δονείται διαρκώς από την ιερή έγνοια για τον τόπο, από την ασίγαστη αγάπη
για τη γενέθλια γη. Η αγάπη του για την παράδοση αγγίζει τα όρια της λατρείας».
Κυρίες και Κύριοι,
Όποιον δρόμο κι αν πάρουμε, βρισκόμαστε πάντα στα χνάρια του ιδιόμορφου
πολιτισμού των Τζουμέρκων, ιχνηλάτες της πορείας των ορεσίβιων της Πίνδου στο
χρόνο, μυθικό και ιστορικό.
Στην πλούσια ζωντανή μας παράδοση ανήκει και το έργο του Χρ.
Παπακίτσου.
Σας ευχαριστώ θερμά!
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ του Χρ. Παπακίτσου:
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Λευτέρη Τζόκα και
Κύριοι του Δ.Σ, σας ευχαριστώ θερμότατα για την εξαιρετική τιμή που μου κάνετε
απόψε. Μακάρι, την ενθάρρυνση που δίνετε εσείς στα μέλη της Ένωσής μας, να την
έδιναν και οι γονείς στα παιδιά τους και οι δάσκαλοι στους μαθητές τους και η
πολιτεία σε εκείνους τους υπηρέτες της που ξεχωρίζουν απ’ τους πολλούς για την
προσφορά και το ήθος τους. Αν γινόταν αυτό από καιρό, ίσως, δε θα φτάναμε στη
σημερινή πολλαπλή κρίση, που πρωτίστως είναι κρίση αξιών.
Φίλτατε, Κώστα Μαργώνη, σε ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου. Όσα
είπες για το ταπεινό μου έργο, όσο τα άκουγα, με έκαναν να κοκκινίζω. Τώρα που
συνήλθα, νιώθω δυο φορές τυχερός και χαρούμενος.
Πρώτον, γιατί
το όποιο συγγραφικό έργο μου ανέλαβες να το παρουσιάσεις, σε τούτο το τέμενος
των Μουσών, εσύ που αναγνωρίζεσαι ως ένας από τους εκλεκτότερους φιλόλογους,
συγγραφείς και κριτικούς λογοτεχνίας του τόπου μας.
Και δεύτερον,
γιατί άκουσα τόσα πολλά και καλά λόγια που, συνήθως, λέγονται
για εκείνους που δεν τα ακούνε… Και από όσους τα ακούνε, οι λίγοι κλαίνε πιο
πολύ και οι πολλοί γελάνε!... Να, γιατί με έκανες να νιώθω διπλά τυχερός και
χαρούμενος. Σε ευχαριστώ με όλη τη θέρμη της καρδιάς μου.
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ, όλες και όλους, για την
ξεχωριστή τιμή που μου κάνετε απόψε με την εδώ παρουσία σας, παρά το τσουχτερό
κρύο. Επιπλέον, στους εξ υμών συναδέλφους εν γραφίδι, εύχομαι και στα δικά
τους.
Σας ευχαριστώ πολύ και να είστε όλοι καλά।

Στην ίδια
εκδήλωση έγινε η παρουσίαση, από τον κ. Γεώργιο Τσίλη (Διδάκτορα Ιστορίας, του
Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων) του συγγραφικού και ποιητικού έργου της φιλολόγου κας Σιακαρέλη Χατζάρα, από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς.

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου δεξιώθηκε τα χορευτικά της τμήματα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, με πρωτοβουλία του και φροντίδα της συντονίστριας των Χορευτικών Τμημάτων κας Εύης Τασούλα, παρέθεσε το απόγευμα της 12/11/2011 δεξίωση προς τιμή των χορευτικών της τμημάτων και των δασκάλων τους κ.κ. Νίκου Παπαδιώτη και Βαγγέλη Κουτσοπάνου, για την εξαιρετική προσφορά τους στη λαϊκή μας παράδοση και στον τοπικό μας πολιτισμό.
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσής μας κ. Χρήστος Παπακίτσος, καλωσορίζοντας τα χορευτικά (ενήλικων, νέων και παιδιών), μεταξύ άλλων είπε:
«Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου σας καλωσορίζει στην αποψινή οικογενειακή μας εκδήλωση και σας ευχαριστεί θερμώς για την αθρόα προσέλευσή σας.
Τούτη η εκδήλωση, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, μπορεί να φαίνεται λιτή, όμως είναι πολύ πλούσια σε συναισθήματα αγάπης, αλληλοσεβασμού, εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς σας.
Με τη φωνή σας, το χορό σας, την κίνηση, τη χάρη και τη λάμψη των προσώπων σας ενσαρκώνετε το σφρίγος, τη ζωντάνια και τη δράση της Ένωσής μας.
Εσείς αναβιώνετε, επικαιροποιείτε και μεταλαμπαδεύετε στις νέες γενιές τη λαϊκή μας παράδοση, τον τοπικό μας, εν γένει, πολιτισμό. Το πολυπληθές παιδικό τμήμα, παιδιά των περισσοτέρων από εσάς, εγγυάται τη συνέχεια και το αναλλοίωτο της λαϊκής μας παράδοσης και ρίχνει ελπιδοφόρο φως στο θολό και αβέβαιο παρόν.
Η προσφορά σας είναι, στ’ αλήθεια, εθνική. Μας κρατάει δεμένους σφιχτά με τις ρίζες μας. Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς, χορεύτριες και χορευτές, μικρούς και μεγάλους, αλλά και στους εξαιρετικούς δασκάλους σας.
Η σημερινή χορευτική βραδιά ας θεωρηθεί σαν πρόβα, σαν προθέρμανση για την εμφάνισή σας στη μεγάλη χοροεσπερίδα της Ένωσής μας, που θα γίνει στις 10/12/2011. στο Περιστέρι, στο Κέντρο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ.
Σας ευχαριστούμε. Καλή σας διασκέδαση».
Ακολούθησε προσφορά εκλεκτών παραδοσιακών μεζέδων και ποτών και, αφού δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα, απολαύσαμε τις απαράμιλλες χορευτικές δυνατότητες όλων των τμημάτων στους παραδοσιακούς χορούς.
Το όλο πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και με λαϊκά τραγούδια και χορούς υπό τους ήχους ερασιτεχνικής λαϊκής ορχήστρας, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που ευγενώς μας επιφύλαξαν μέλη και φίλοι της Ένωσής μας.
Το σχεδόν αυθόρμητο αυτό ζεστό οικογενειακό γλέντι των χορευτικών μας τμημάτων είχε καταπληκτική επιτυχία και κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

H Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου προτείνει, οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό του ΟΧΙ, να γίνoνται στο Καλπάκι Ιωαννίνων και όχι στην Θεσσαλονίκη.

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευταί
Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της επετείου του μεγαλειώδους ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, απεφάσισε ομόφωνα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να επαναφέρει την προ διετίας διατυπωθείσα πρότασή της, κατά την διάρκεια εκδηλώσεως για την επέτειο του ΟΧΙ, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε ο επίσημος εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ του 1940 να γίνεται στο ΚΑΛΠΑΚΙ, ή έστω στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ και όχι στη Θεσσαλονίκη.

Οι λόγοι για τους οποίους διατυπώνουμε την πρόταση αυτή...
είναι ότι, στην πράξη, το ΟΧΙ το πραγματοποίησε η ηρωική 8η Μεραρχία, της οποίας οι ηρωικοί μαχητές ήταν, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, Ηπειρώτες και ιδιαίτερα από το Νομό Ιωαννίνων, οι οποίοι, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του θρυλικού Διοικητού της Υποστρατήγου Χαραλάμπους Κατσιμήτρου, καθαγίασαν τα μαρτυρικά χώματα του Καλπακίου και του Πωγωνίου, αγωνιζόμενοι, στην κυριολεξία, υπέρ βωμών και εστιών και έγραψαν με το αίμα τους χρυσές σελίδες στην Ιστορία της Ελλάδος μαχόμενοι στο Καλπάκι, στην πρώτη γραμμή αμύνης και παραβλέποντας, ο θρυλικός Κατσιμήτρος, τη διαταγή του Γενικού Επιτελείου για οπισθοχώρηση στη δεύτερη γραμμή αμύνης.

Γι` αυτό, λοιπόν, θα πρέπει η επέτειος του ΟΧΙ να εορτάζεται στον τόπο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα του πολέμου και να δοθεί, έτσι, μια μικρή ικανοποίηση στους Ηπειρώτες, οι οποίοι, από πολλά χρόνια, βιώνουν το αίσθημα της παντελούς εγκατάλειψης της Ηπείρου.

Κύριοι Βουλευτές
Απευθυνόμεθα σε σας, τους εκπροσώπους του λαού του Νομού Ιωαννίνων, με την παράκληση να ενστερνισθείτε το δίκαιο αίτημά μας και να κάνετε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί, ώστε να καθιερωθεί ο επίσημος εορτασμός του ΟΧΙ να πραγματοποιείται στο Καλπάκι, ή έστω στα Ιωάννινα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε τη συμπαράσταση ολοκλήρου της Ηπείρου και των απανταχού της γης Ηπειρωτών, αλλά και ότι με την επίτευξη του σκοπού αυτού θα αποδοθεί, έστω και καθυστερημένα, δικαιοσύνη και πράξη τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους ηρωικούς αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους τον τόπο, στον οποίο προτείνουμε να γίνεται ο επίσημος εορτασμός.

Σε όσους, ενδεχομένως, ισχυρισθούν ότι στη σημερινή δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας η αναφορά σε πανηγυρισμούς και εορτασμούς είναι εκτός τόπου και χρόνου πολυτέλεια, αντιτείνουμε, ότι, ιδιαίτερα σήμερα, που η εθνική μας κυριαρχία, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια καταρρακώνονται, είναι, κατ` εξοχήν, επίκαιρο και επιβεβλημένο, να προβάλλονται οι αγώνες της Πατρίδος μας εναντίον κάθε επιβουλής και ιδιαίτερα το ΟΧΙ του 1940 θα πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει στην τωρινή απόπειρα οικονομικής καθυπόταξης και όχι μόνον, της Πατρίδος μας.

Κύριοι Βουλευτές
Ευελπιστούντες ότι θα πράξετε ό,τι δει για την υλοποίηση του αιτήματός μας διατελούμε Μετά της δεούσης τιμής και εκτιμήσεως
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Τζούμας
Ο Γενικός Γραμματέας
Πέτρος Σιαμάντης



Στοιχεία επικοινωνίας:
Βασίλειος Τζούμας τ.Δ/ντης Τ.Υ. Δή
μου Περιστερίου
Δ/ντης Τ.Υ. Μητροπόλ.Περιστερίου Προμηθέως 5 – 13451 – ΚΑΜΑΤΕΡΟ
τηλ. 2102312254 – 6944904807 fax: 2102382940
email: btzoumas@gmail.com

Προς τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων
1) κ. Ευάγγελον Αργύρην , Αντιπρόεδρον της Βουλής
2) κ. Σταύρον Καλογιάννην
3) κ. Αθανάσιον Οικονόμου
4) κ. Μιχαήλ Παντούλαν
5) κ. Κων)νον Τασούλαν , Γραμμ. Κοιν.Ομάδ. Ν.Δημοκρατίας

Κοινοποίηση :
1) Εξοχώτατον Πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Κάρολον Παπούλιαν
2) Περιφερειάρχην Ηπείρου κ. Αλέξανδρον Καχριμάνην
3) Μητροπολίτην Ιωαννίνων Σεβασμιώτατον κ.κ. Θεόκλητον
4) Δήμαρχον Ιωαννιτών κ. Φίλιππον Φίλιον
5) Δήμαρχον Πωγωνίου κ. Κων)νον Καψάλην
6) Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κοινά των Ηπειρωτών

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Την υπόθεση Ήπειρος που μονίμως ταλανίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα πήρε το φετινό καλοκαίρι στα χέρια της και τις πλάτες της, συνολικά και κυριολεκτικά, η κορυφαία οργάνωση των απανταχού Ηπειρωτών, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).Οι παρεμβάσεις της σε κοινωνικά θέματα υπήρξαν καίριες, συγκροτημένες, αιτιολογημένες και αγωνιστικές. Το προεδρείο της ΠΣΕ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής το δραστήριο πρόεδρό της, καταξιωμένο δικηγόρο κ. Γιώργο Οικονόμου δεν άφησαν θέμα που να μην ενδιαφερθούν, δραστηριοποιηθούν και επέμβουν κατά περίπτωση, νομό, χώρο και υπηρεσία καθ΄ όλη τη θερινή περίοδο.Μη φειδώμενοι χρόνου, κόπου και κόστους «όργωσαν» απ΄ άκρη σ΄ άκρη την Ήπειρο και όχι μόνο, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, τοπικά, πολιτιστικά.

Με αγάπη για την πατρώα γη και τους ανθρώπους της αγκάλιασαν όλους και όλες συμπαριστάμενοι με προσωπικές επαφές, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα για κάθε θέμα της επικαιρότητας που έχρηζε άμεσης λύσης, αλλά και διαχρονικά।Ο κατάλογος των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου σημαντικός και πλούσιος। Ενδεικτικά και μόνο θα καταγράψουμε τις περιπτώσεις εκείνες που καταδεικνύουν τόσο το άμεσο ενδιαφέρον των μελών της Πανηπειρωτικής όσο και τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα αυτών।Το πρώτο από τα κοινωνικά θέματα ήταν η παρέμβαση και συμπαράσταση στους κατοίκους της Πέρδικας και άλλων περιοχών εκ των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου। Ακολούθησε η συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τους γαλακτοκτηνοτρόφους της «Δωδώνης» προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή της। Για την προστασία του περιβάλλοντος, του Καλαμά, του Αράχθου, του Αμβρακικού Κόλπου και όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου πραγματοποίησε επιστημονικές ημερίδες σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αμφιλοχία και Βόνιτσα।Αντιπροσωπία της ΠΣΕ και επιτροπή κατοίκων των παρακαλάμιων χωριών έκαναν παράσταση στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων διεκδικώντας τη δρομολόγηση λεωφορείου που θα διέρχεται από την περιοχή τους, η οποία μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού απομονώθηκε, αφού τα λεωφορεία προς και από τη Θεσπρωτία διέρχονται πλέον μέσω αυτής।Επίσης εξέδωσε ψηφίσματα και πραγματοποίησε συσκέψεις με την ντόπια κοινωνία και αρμόδιους φορείς προς ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως η ανάδειξη και αποπεράτωση του Θεάτρου Δωδώνης και τους περιβάλλοντες χώρους του Σουλίου και του Νεκρομαντείου. Συζήτησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και έθεσε το σοβαρό θέμα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της δύναμης των συνοροφυλάκων. Έθεσε το θέμα δημιουργίας συγκοινωνιακών κόμβων επί της Εγνατίας και τη σύνδεσή της με σημαντικές περιοχές των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας και το θέμα των επαχθών διοδίων διέλευσης τόσο από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όσο και από τον ανύπαρκτο και επικίνδυνο κατ΄ επίφαση εθνικό δρόμο Πατρών-Κορίνθου.Κορυφαία κοινωνική παρέμβαση-εκδήλωση υπήρξε η απονομή από το «Ίδρυμα Νεολαίας» των ετήσιων χρηματικών βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές των παραμεθόριων περιοχών σε Γιάννινα, Θεσπρωτία και Κόντσικα , γενέτειρα του ιδρυτή αείμνηστου Στέφανου Βασιλάκου. Σημαντική ήταν και η παρέμβασή της, σε συνεργασία με την οργάνωση «Αγκαλιά του Παιδιού», για τη διεξαγωγή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων μαθητών και κατοίκων είκοσι (20) ακριτικών χωριών.Πλούσια υπήρξε και η συνδιοργάνωση, συμμετοχή, παρουσία και συμπαράσταση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχουν παροικίες απόδημων Ηπειρωτών. Υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκαν βραδιές πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Δώρας Στράτου και ηπειρώτικου πολυθεάματος στο Θέατρο Πέτρας. Με πρωτοβουλία της οργανώθηκαν εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου και στο Κάστρο Ιωαννίνων αφιερωμένες στη μνήμη του αγωνιστή ιερομάρτυρα καλογήρου Διονυσίου του Φιλοσόφου.Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι
«Ηπειρώτικες Όχθες» με εκδηλώσεις, ομιλίες, ξεναγήσεις, οδοιπορικά και ψυχαγωγικά προγράμματα στην Αρχαία Φοινίκη της Βορείου Ηπείρου, στις πηγές της Λαγκάβιτσας, στον Καλαμά, στο μονοπατι του Λάγγαρι, στις πηγές του Αχέροντα και στο Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου, στις Πύλες του Άδη, στη Λίμνη Ζηρού και στον Αώο στην Κόνιτσα.Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Αμμότοπος, Λεπτοκαρυά, Φιλιάτες, Κουκουλιούς, Μαζαράκι, Σκούπα, Παπαδάτες, Λίπα, Ρωμανό και δεκάδες άλλα.Φρόντισε όμως και τα του οίκου της. Άμεση υπήρξε η αντίδρασή της στο θέμα του οικοπέδου, το οποίο μετά απο15 χρόνια αγώνων και υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να της το στερήσει οριστικά. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επιστροφή της προκαταβολής, ύψους 15 εκ. δραχμών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εν ενεργεία δικαστικούς και νομικούς, στη διάρκεια της οποίας το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά και κατατέθηκαν προτάσεις.Όλες οι εκδηλώσεις, οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έλαβαν ευρεία δημοσιότητα τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί φρόντισαν τόσο οι Έφοροι Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου όσο και οι Ηπειρώτες εκδότες και δημοσιογράφοι. Πρωτίστως όμως η δημοσιότητα οφείλεται στον πρόεδρό της κ. Οικονόμου, ο οποίος με συνεχείς συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες έδινε έκταση σε θέματα στα οποία παρενέβη , κάνοντας τοιουτοτρόπως πα
σίγνωστα τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ηπειρωτών. Συγκροτημένες, αιτιολογημένες και μεστές υπήρξαν και οι ομιλίες του, όπως αυτή που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Ηπειρωτών, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.Τέλος για την όλη προσφορά της στον πολιτισμό και την κοινωνία η Πανηπειρωτική βραβεύτηκε από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.Συγχαρητήρια στα μέλη της διοίκησης που συμμετείχαν στα κοινά και ιδιαιτέρως στον αεικίνητο πρόεδρο κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος όλο το καλοκαίρι «ξενιτεύτηκε» από την οικογένειά του, η οποία, ευελπιστούμε, να μην του δώσει τα… παπούτσια στο χέρι. Αλλά κι αν αυτό συμβεί, που το απευχόμαστε, ας μη στεναχωριέται. Γνωρίζουμε έναν πολύ καλό δικηγόρο, τον… Γιώργο Οικονόμου, τον οποίο ανεπιφύλακτα του συστήνουμε.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας,
'' Μάρκος Μπότσαρης'', την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Μεγάλο παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι, διοργανώνει για άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 152.

Η μεγάλη μουσική Ηπειρωτική ζυγιά, που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες, θα έχει στο Κλαρίνο, τους μεγάλους και μοναδικούς Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του είδους, Γρηγόρη και Σταύρο Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμο. Στο τραγούδι θα ακουστεί μια πλειάδα νέων Ηπειρωτών τραγουδιστών, που θα έχουν κορυφαίο τον πολύπειρο και καταξιωμένο στο είδος Αντώνη Κυρίτση.

Θα τραγουδήσει ακόμη το πολυφωνικό σχήμα της Ομοσπονδίας Μουργάνας και θα χορέψουν χορευτικά ηπειρωτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ''Ο Μάρκος Μπότσαρης'', στα γραφεία του Συλλόγου, ή στα τηλέφωνα 210-2524189 και 6945075811 στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Ελένη Βατίδου.

Πολύχρωμα Μάρμαρα της Αρχαίας Ελλάδας

"Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η Ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτων. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμα ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες. Μόνον κάποια ίχνη σώζονται στους πόρους του μαρμάρμου.

Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: απο την Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα απο την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης"

Περιοδικό "αρχαιολογία", 2009.

Πολύχρωμα Μάρμαρα της Αρχαίας Ελλάδας.

"Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η Ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτων. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμα ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες. Μόνον κάποια ίχνη σώζονται στους πόρους του μαρμάρμου. Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: απο την Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα απο την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης"

Περιοδικό "αρχαιολογία", 2009.

Η αρχαία ελληνική τέχνη με χρώμα!

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιδρά στην κατάργηση του ΙΓΜΕ Πρέβεζας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική Ηπειρωτική οργάνωση, στη συνεδρίαση της στις 24-09-2011, αποφάσισε, να διαμαρτυρηθεί έντονα και να ζητήσει από την Κυβέρνηση , τον Υπουργό και τους αρμοδίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ανακαλέσουν την απόφαση τους για την κατάργηση των περιφερειακών μονάδων (παραρτημάτων) του ΙΓΜΕ και την συγχώνευση του με το ΚΑΠΕ και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής ανάπτυξης και ειδικά να ανακαλέσουν την κατάργηση του παραρτήματος ΙΓΜΕ Ηπείρου που εδρεύει στην Πρέβεζα.


Το παράρτημα του ΙΓΜΕ Ηπείρου στην Πρέβεζα, που η δράση του έχει καταξιωθεί σε όλη την Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της περιοχής και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερα στην χώρα μας, στην αναζήτηση και εξεύρεση πετρελαίου και γεωθερμικών πεδίων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, είναι ουσιαστική η ύπαρξη του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και άριστα εξοπλισμένο και πιστοποιημένο Χημείο με πρωτοπορία στην έρευνα.

Η ΠΣΕ δηλώνει ότι, παράληλα, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την διατήρηση του παραρτήματος στην Πρέβεζα, που συνεπάγεται διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων όσων εργάζονται σήμερα, τονίζοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Σωματείο των εργαζομένων, για την διατήρηση του παραρτήματος τόσο αναγαίου για την περιοχή, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταδεικνύοντας και γνωστοποιώντας σε όλους, την λάθος κυβερνητική βλαπτική επιλογή.

Αθήνα 25-09-2011.

Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο χορευτικό παίδων στην Ένωση

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «Ο ΠΥΡΡΟΣ»
Νέδοντος 11 & Αλίκης, 12134 Περιστέρι
Τηλ. / Fax: 210 57.37.310
E-mail: info@eniper.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου θα λειτουργήσει και φέτος στην αίθουσα των γραφείων (Νέδοντος 11 & Αλίκης) τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών για ενήλικες (προχωρημένους και αρχάριους),
όπως και νέο τμήμα για παιδιά με τους χοροδιδασκάλους

κ. Νίκο Παπαδιώτη

και κ. Ευάγγελο Κουτσοπάνο.


Ημέρα πρώτης συνάντησης Κυριακή 02 Οκτ 2011, ώρα 1900
και Δευτέρα 03 Οκτ 2011, ώρα 20
00
Για το παιδικό τμήμα η ημέρα και ώρα θα καθορισθεί σε συνάντηση του χοροδιδασκάλου με τους γονείς την 23 – 09 -2011 , ώρα 19:30 στα γραφεία της Ένωσης.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από Δευτέρα 19 – 09 – 2011.




Πληροφορίες : Πέτρος Σιαμάντης τηλ. 6978 292699.
Κώστας Γκούντας τηλ. 6938 700493

Περιστέρι 14 Σεπ 2011
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Ευεργέτης της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου

Μετά εξήντα χρόνια, ο Δημήτρης Τασούλας μόνιμος κάτοικος της Ραβενής Φιλιατών

Ο Δημήτρης Τασούλας, από τη Ραβενή Φιλιατών, μετά από εξήντα σχεδόν χρόνια, επιστρέφει το 2007, οριστικά στην Ιθάκη του. Συνταξιούχος και απόμαχος πια της εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη και της συντρόφου του, Χαρίκλειας, εγκατέλειψαν το Περιστέρι Αττικής, όπου κατοικούσαν και εργάζονταν, και ξαναγύρισαν στα πάτρια χώματα, στη Ραβενή, για τα υπόλοιπα ήσυχα χρόνια τους. Ενδιαφέρων και φιλοσοφημένος τύπος ο Δημήτρης, μας προσκάλεσε στη Ραβενή, για καφέ και κουβέντα.

-Ξενιτεύτηκα ή μάλλον ‘‘λιποτάχτησα’’ από την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια του χωριού μου, το 1948, κι ενώ ακόμα μαινόταν στη Μουργκάνα ο Εμφύλιος πόλεμος.-
Ήσουν τότε μόλις έντεκα χρόνων;
-
Τόσο.Με πήρε μαζί του ένας μπάρμπας μου στρατιώτης, που πήγαινε στην Αθήνα με το λόχο του.Μ’ έβαλε κρυφά στο στρατιωτικό αυτοκίνητο στη Βροσύνα. Από εκεί στα Γιάννενα και ύστερα στην Πρέβεζα.
Μπήκαμε κρυφά σ’ ένα σαπιοκάραβο, μαζί με όλους στρατιώτες.
Εκεί μέσα με έκρυψε, κάπου, γιατί απαγορευόταν.Με αντιλήφθηκαν κάτι στρατιώτες, αλλά δεν είπαν τίποτα. Τους εξήγησε ο μπάρμπας μου. Σε κάποια στιγμή στο ταξίδι, ανοιχτά στη θάλασσα, με πήρε είδηση κι ο καπετάνιος. Αγρίεψε. Έβαλε τις φωνές.
Τότε του εξήγησε κι αυτουνού ο μπάρμπας μου, ότι με λυπήθηκε και με πήρε κρυφά μαζί του, γιατί η πείνα, η φτώχεια και η ανέχεια ήταν αβάσταχτες στο σπίτι μου και στο χωριό μου. Διαμαρτυρήθηκε ξανά καπετάνιος, μα δεν το συνέχισε’’.

-Και πού σας έβγαλε το ‘‘κρουαζερόπλοιο’’;
-Μας έβγαλε στην Πάτρα. Από εκεί θα συνεχίζαμαν με τρένο για την Αθήνα.

Εκεί να ιδείς πλάκα! Με αφήνει ο μπάρμπας μου μεσ’ στις ράγες του τρένου, και πηγαίνει να βγάλει εισιτήρια.
Εγώ, που δεν είχα ιδέα από τρένα, καθόμουν πάνω στις ράγες. Το τρένο σφύριζε λίγο πιο μακριά. Εγώ χαμπάρι. Κάποιος ξενοδόχος από απέναντι πετάγεται και έντρομος φωνάζει:
‘‘Μικρέ, τι κάνεις εκεί; Γιατί στέκεσαι εκεί πέρα’’;
Εγώ τίποτα. Δεν καταλάβαινα. Το τρένο πλησίαζε και σφύριζε δυνατά.
Πετάγεται τότε ο ξενοδόχος και με αρπάζει από το χέρι. Μόλις που με πρόλαβε.

Τέλος πάντων. Μπήκαμαν στο τρένο και φτάσαμαν στην Αθήνα. Τότε το ταξίδι τελείωσε, ενώ άρχιζε ο αγώνας της επιβίωσης και της αναζήτησης στέγης και τροφής.
-Πώς ήταν οι πρώτες σου εμπειρίες στην Πρωτεύουσα;
-Αρχικά με περιμάζεψε ένας συμπατριώτης μας από την Κεραμίτσα, ο Θεολόγης Σούτης, πεθερός του αδερφού μου.
Τότε, το 1948 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και στην Αθήνα. Ήμουν πάντα αδύνατος και φιλάσθενος.
Περιπλανήθηκα σε διάφορες πρόχειρες δουλειές σε καφενεία, σε ταβέρνες, σε οικοδομές, όπου τύχαινε.
-Δεν άργησες, όμως να βρεις το δρόμο σου.
- Το 1955 γνώρισα τη Χαρίκλεια, που έμελλε να γίνει ο αχώριστος σύντροφός μου στη ζωή.
Παντρευτήκαμαν και αποχτήσαμαν τρία παιδιά:
Το Γιώργο, τον Περικλή και την Αλεξάνδρα.
Κατέληξα τελικά στη δουλειά του φούρναρη. Πρώτα σαν υπάλληλος και όταν έμαθα καλά τη δουλειά, άνοιξα στο Περιστέρι, δική μου επιχείρηση αρτοποιίας.
Με σκληρή και τίμια δουλειά και με τη σύντροφό μου στο πλευρό μου, ευδοκιμήσαμαν.

-Η πατρίδα, τι θέση κρατούσε στην καρδιά σου;-
Το χωριό μου, που το στερήθηκα, από μικρός, είχε κολλήσει στο μυαλό μου.
Το αγαπούσα με πάθος και το αγαπάω. Ερχόμουν εδώ τακτικά, όταν μου το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις μου.
Αγαπάω όλη την Ήπειρο και βεβαίως και τη Θεσπρωτία και τις Φιλιάτες και την περιοχή μας και τη Μουργκάνα και το χωριό μου φυσικά.
Σε αντιστάθμισμα της πατρίδας, που μου έλειψε, ήμουν πάντα ενεργό και δραστήριο μέλος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου.
Χωρίς να περιαυτολογώ, ήμουν πάντα χορηγός των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων της.
Και επειδή ο θεός μας βοήθησε στην επιχείρησή μας και προκόψαμαν, αποφασίσαμε από κοινού με την αείμνηστη σύντροφό μου Χαρίκλεια, να παραχωρήσουμε δωρεάν το ευρύχωρο ισόγειο γραφείο μας στην Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, για τις ανάγκες της.-
Σε έχει πληγώσει η ζωή Δημήτρη;

-Επιστρέφοντας με τη σύντροφό μου στη Ραβενή, οργανώσαμε καλά τη ζωή μας. Δυστυχώς όμως, ζήλεψε τη χαρά μας ο Άρχοντας του Άδη και ήρθε και πήρε κοντά του τη Χαρίκλεια. Ήταν 11 Αυγούστου 2008.

-Αυτή η δραματική οικογενειακή εξέλιξη, άλλαξε τα σχέδιά σου; Θα παραμείνεις για πάντα στη Ραβενή;
-Έχω φιλοσοφήσει τη ζωή. Έφυγε η γυναίκα μου από την ζωή.
Αλλά η ζωή στη Ραβενή συνεχίζεται. Παραμένουμε οριστικά εδώ, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε την επιστροφή όλων, τουλάχιστον των συνταξιούχων στις πατρίδες τους. Ακόμη κι αυτών, που τα βγάζουν δύσκολα, τη γενιά των 700 Ευρώ.
Αυτά τα παιδιά, που θα αποφασίσουν την επιστροφή τους ,ή αυτά που μένουν εδώ και αποφασίζουν να παραμείνουν, θα πρέπει να υποστηριχτούν από τους τοπικούς παράγοντες, από τις τοπικές Αρχές και από τις τοπικές κοινωνίες. Όχι βέβαια να προσληφθούν στο δημόσιο και τους δήμους. Αλλά να τους δώσουν δουλειά, να τους προσφέρουν ευκαιρίες.
Η αύξηση της επιστροφής των κατοίκων στις πατρίδες τους, θα σημάνει και την οικονομική άνοδο του τόπου τους.
Να προσθέσω ακόμα και την ανάγκη της υποστήριξης όλων των τοπικών αγορών, όλων των μικροκαταστημάτων στα χωριά μας, για να παραμείνουν ζωντανά.
Προσκαλώ λοιπόν, όλους τους Θεσπρωτούς, όλους τους Ηπειρώτες, να επιστρέψουν στα χωριά τους, για να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο τους. Καμιά δικαιολογία δεν χωράει. Όλα προφάσεις είναι.
- Πώς περνάει εδώ στη Ραβενή ο χρόνος σου;
- Έχω αναλάβει εθελοντικά, τη γενική επιμέλεια του χωριού μου. Όταν διαπιστώνω βλάβες, ελλείψεις, καταστροφές, σπεύδω ακόμα και με δικά μου έξοδα να διορθώσω και να αποκαταστήσω τα πράγματα.
-Το εκτιμούν αυτό οι συγχωριανοί σου;
-Δε βαριέσαι. ‘‘Ουδείς προφήτης δεκτός στην πατρίδα του’’. Κάνω το καθήκον μου, όπως το καταλαβαίνω εγώ.
Είμαι εν τάξει με τον εαυτό μου
.

- Από καρδιάς, θερμές ευχές, για να ευοδωθεί το όραμά σου.

Από: www.apiroshora.gr

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Που θέλει να φθάσει το θέμα η κυβέρνηση;

Κάτσινος: Φοβάμαι ακραίες αντιδράσεις με τους μετανάστες!
Στο «απροχώρητο», τονίζει πως έχει φτάσει η κατάσταση στην Ηγουμενίτσα, σχετικά με τον καθημερινό κατακλυσμό της πόλης από χιλιάδες παράνομους μετανάστες, ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος, σε συνέντευξή του την Δευτέρα (πριν τα επεισόδια της Τρίτης) στην aftodioikisi.gr.

Παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για έξαρση ακραίων φαινομένων από πλευράς των κατοίκων, που έχουν δείξει μεγάλη υπομονή όπως επισημαίνει, όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Προσθέτει δε, ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με φορείς της πόλης θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της προχωρώντας σε νέες κινητοποιήσεις, που δε διέπονται όμως από ρατσιστικά κι εθνικιστικά συναισθήματα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου στην aftodioikisi.gr, έχει ως εξής:

- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ηγουμενίτσα, με αφορμή τον κατακλυσμό της περιοχής από χιλιάδες παράνομους μετανάστες;

Τα προβλήματα από την παρουσία των παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα είναι πραγματικά τεράστια και το δυσάρεστο είναι ότι μέρα με τη μέρα διογκώνονται. Πλέον βρισκόμαστε σε καθημερινή βάση, αντιμέτωποι με φαινόμενα ανεξέλεγκτων μορφών εγκληματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες συχνών συμπλοκών μεταξύ των λαθρομεταναστών, οι οποίοι μάλιστα δε διστάζουν να σπάνε και αυτοκίνητα κατοίκων και να εξαπολύουν παράλληλα επιθέσεις μέχρι και σε τουριστικά γραφεία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για μετάδοση διαφόρων ασθενειών αλλά συντελείται ταυτόχρονα και μία ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, δεδομένου ότι πλήττεται η τουριστική κίνηση στην Ηγουμενίτσα.

- Τι απαντάτε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, που επεσήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ηγουμενίτσα είναι επαρκείς και δεν απαιτούν περεταίρω ενίσχυση;

Καταρχάς οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν για να ελέγξουν την κατάσταση. Όμως κρίνω επιτακτική ανάγκη την περαιτέρω ενίσχυση τους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μόνο έτσι μπορούν να μειωθούν τα προβλήματα που σας προανέφερα. Επίσης για ακόμη μία φορά απευθύνω πρόσκληση στον κ. Χρήστο Παπουτσή να επισκεφτεί την Ηγουμενίτσα προκειμένου να δει και ο ίδιος από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν θα το πράξει ή όχι αυτό, είναι θέμα δικό του.

- Όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο, φοβάστε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε και σε πιο ακραίες καταστάσεις, όπως η έξαρση επικίνδυνων φαινομένων ρατσισμού από πλευράς των κατοίκων της Ηγουμενίτσας;

Ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις από πλευράς των κατοίκων, ναι είναι υπαρκτός. Πράγματι είναι κάτι που το φοβόμαστε. Ο κόσμος της Ηγουμενίτσας έχει δείξει μεγάλη υπομονή. Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα συσσώρευσης χιλιάδων παράνομων μεταναστών σας τονίζω ότι δείξαμε μεγάλη κατανόηση, βοηθήσαμε τους μετανάστες και καλέσαμε μέχρι και τον Ερυθρό Σταυρό να συμβάλλει στη σίτισή τους. Όμως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ως εκ τούτου εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας κι αν χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα. Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε εθνικιστές. Απαιτούμε θέσπιση μέτρων από την Πολιτεία, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των κατοίκων, το ταχύτερο δυνατό.


Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (igoumenitsa) 89,2 fm
892fm.blogspot.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια


«Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι. Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια»,
δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού.
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.»

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σημαία της Πανηπειρωτικής η προστασία του Αμβρακικού

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Σε μπροστάρισσα για τη σωτηρία, απορρύπανση, θωράκιση και ήπια ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου αναδεικνύεται η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) με την πρωτοβουλία διοργάνωσης τεσσάρων προημερίδων , που θα πραγματοποιηθούν σε Πρέβεζα, Άρτα , Βόνιτσα και Αμφιλοχία και κεντρικής ημερίδας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.Στον Αμβρακικό Κόλπο, έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης, διαβιούν και φιλοξενούνται δεκάδες ειδών ενδημικής και αποδημητικής πανίδας και απαντώνται σπάνια είδη χλωρίδας.


Αυτός ο πανέμορφος τόπος, πηγή ζωής, κοινωνικής, γεωργικής, κτηνοτροφικής, αλιευτικής και οικονομικής ανάπτυξης, απειλείται με αφανισμό.Το καταμαρτυρούν δεκάδες επιστημονικών ερευνών, βάσει των οποίων αναδεικνύεται η σε μεγάλο βαθμό ρύπανση και μόλυνση που πηγάζουν από την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάληξη σ΄ αυτόν αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, πετρελαιοειδών που προέρχονται από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθηκών καυσίμων και τα ιχθυοτροφεία που επιβαρύνουν ύδατα και βυθό. Εξαιτίας όλων αυτών ο πυθμένας του Κόλπου έχει πληρωθεί από τόνους λάσπης, η οποία έχει νεκρώσει κάθε είδους ζωή κάτω από τα 30 μέτρα.Στην επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται ακόμη η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη αλιεία και βεβαίως οι ιχθυοτροφικοί σταθμοί οι οποίοι και το θαλάσσιο περιβάλλον επιβαρύνουν και τη διατροφική αλυσίδα διαταράσσουν, αφού πολλά από τα αλιευόμενα είδη «ελεύθερης βοσκής» τρέφονται από τα διαφεύγοντα υπολείμματα τροφής των «εγκλωβισμένων» αλιευμάτων. Τροφές οι οποίες «ελέγχονται» για την υγιεινή προέλευσή τους.


Όλα τα περιγραφόμενα, αρνητικά και επιβαρυντικά για το σύνολο του Αμβρακικού Κόλπου -θαλάσσιου, παράκτιου, ιβαριών, ελών και υγροβιότοπων- θέτουν σε άμεσο κίνδυνο αφανισμού του σημαντικού αυτού υγρού «παραδείσου» όχι μόνο για τους παροικούντες των όμορων προς αυτόν νομών και όλων των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων, τους οποίους σε μια δύσκολη διατροφική εποχή, όπως η σημερινή, θα μπορούσε να θρέψει κατόπιν επιστημονικής, συστηματικής και υγιεινής ιχθυοκαλλιέργειας.Τον κίνδυνο αυτό αποδεικνύει από το 2007, εκτός των οικολόγων και περιβαλλοντολόγων, και η κατάταξή του στη «μαύρη λίστα» του καταλόγου του Μοντρέ της σύμβασης RAMSAR και αυτή της NATURA στην οποία περιλαμβάνεται από το 2000.Τα τελευταία χρόνια για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μέρα με τη μέρα διογκούται, έγιναν πολλές ενέργειες επίλυσής του, με ελάχιστα θετικά αποτελέσματα. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο μη παρέκει, αφού κυρίαρχο συμπέρασμα που επικρατεί σήμερα είναι πως ο Αμβρακικός Κόλπος αργοπεθαίνει.Μπροστά σ΄ αυτήν την τραγική πραγματικότητα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, κορυφαίο όργανο όλων των απόδημων Ηπειρωτών, με στραμμένο το βλέμμα προς την πατρώα γη και με αμέριστο ενδιαφέρον για τους συμπατριώτες, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και μπαίνει μπροστάρισσα στον αγώνα διάσωσης, προστασίας και ήπιας ανάπτυξης του Αμβρακικού. Στόχος της η ανάδειξη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κόλπου. Προτάσεις που θα προέλθουν από τρεις ενημερωτικές προημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στην Πρέβεζα στις 13 Μαϊου, στην Ανέζα Άρτας στις 14 Μαϊου στη Βόνιτσα και στην Αμφιλοχία στις 15 Μαϊου, με θέμα «Αμβρακικός Κόλπος-Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;».Στη διάρκειά τους θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση από επιστήμονες, σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος, τα αλιεύματα, όλα τα υπάρχοντα σ΄ αυτόν είδη πανίδας και χλωρίδας, καθώς και αυτά που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς και περιβάλλον.


Παράλληλα θα προταθούν λύσεις που πηγάζουν από την επιτυχή αντιμετώπιση παρόμοιων διεθνών προβλημάτων.Στις προημερίδες κλήθηκαν να συμμετάσχουν καθηγητές Πανεπιστημίου που θα προτείνουν λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμώντας τα δεδομένα της πραγματικότητας και ειδικά αυτά που καταγράφει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Πατρών κ. Φερεντίνος ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα και έχει συντάξει πληρέστατη έκθεση για την ποιότητα των υδάτων και την κατάσταση του βυθού του Αμβρακικού, μια έκθεση-σοκ για την συνολική εικόνα του. Επίσης θα συμμετάσχουν , περιβαλλοντολόγοι, οικολόγοι, ιχθυολόγοι, οι δήμαρχοι Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Ανακτορίου (Βόνιτσας) κ. Χρ. Μπαϊλης, Ι. Παπαλέξης, Απ. Κοιμήσης και Ν. Σολδάτος αντίστοιχα. Ακόμη θα κληθούν να πάρουν μέρος η αρμόδια Υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη ,η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Ελλάδας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης , οι βουλευτές Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας, και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και συλλόγων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και κυνηγών, προκειμένου ν΄ ακουστούν οι απόψεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.«Στόχος της Πανηπειρωτικής», δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Οικονόμου, «είναι σ αυτό το τριήμερο των προημερίδων ν΄ ακουστούν σε δημοκρατική βάση όλες οι πλευρές, να καταγραφούν απόψεις, προβλήματα και προτάσεις ώστε μέσα απ΄ αυτές να δρομολογηθούν λύσεις προκειμένου να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα απορρύπανσης, θωράκισης και σωτηρίας του Αμβρακικού Κόλπου. Λύσεις βιώσιμης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος του ξεχωριστού και πανέμορφου αυτού τόπου της Ηπείρου και της πατρίδας μας».Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα καταγραφούν,αξιολογηθούν, κωδικοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.


Θα κληθούν να παραστούν, ενημερωθούν και να πάρουν θέση πάνω σ΄ αυτό το σοβαρό θέμα απορρύπανσης, προστασίας και ανάπτυξης του Αμβρακικού η πολιτική ηγεσία του τόπου και κοινωνικοί φορείς, ώστε οι λύσεις που θα δοθούν να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και κοινωνικά αποδεκτές και συμφέρουσες και οι οποίες θα προωθηθούν για υλοποίηση στο αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμόδιους φορείς .

Από: http://epirusgate.blogspot.com/

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Γιατί δεν τον ερώτησε κανείς ...


"Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια"

O Τζον Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη.

Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουϊντον διέκοψε και συμπλήρωσε :

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω.
Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς.... επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να.... γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο..
Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο.
Είμαστε καραγκιόζηδες.
Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους.
Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση

Προς: Όλα τα Μέλη


Θέμα: Πρόσκληση για ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.


Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλα τα μέλη στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 και ώρα 11:00 στα γραφεία της Ένωσης με θέματα:


1. Απολογισμός πεπραγμένων προηγουμένου έτους.
2. Προγραμματισμός δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της επόμενης χρονιάς.


Καλούμε όλα τα μέλη να παρευρεθούν σ΄ αυτήν την πλέον σημαντική οργανωτική διαδικασία της Ένωσης, ώστε με τις προτάσεις τους , τις παρατηρήσεις και την δυναμική τους να ενδυναμώσουν τους στόχους και σκοπούς αυτής.

Περιστέρι 24 Μαρ 2011


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Τζούμας Πέτρος Σιαμάντης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Χρόνια Πολλά

Ένα τυφλό αηδόνι μας δείχνει τον δρόμο...


..Eνάντια στην λούμπεν Ελλάδα των βοθροκάναλων,τις Τατιάνες και υπόλοιπα εκκολαπτήρια εκδιδομένων τηλεπαρουσιαστριων-μοντέλων,και τις πλατινέ παλλακίδες πολυτελείας των πρωινάδικων, που παριστάνουν τα "πρότυπα μάνας".

Δεν θα μοστράρει ποτέ μπροστά στις κάμερες σας για αναζήτηση πλούσιου γαμπρού και πελατών.Δεν θα χρειαστεί την οντισιόν του Κωστόπουλου,ούτε θα προσκυνήσει ποτέ την παρακμή σας για να καταλήξει ηρωίδα του Sirina.Δεν θα γίνει ποτέ μια Real Housewife...

Τέτοιες προσωπικότητες-απροσκύνητα βουνά- θα είναι πάντα ο "αστάθμητος παράγοντας" που θα γελοιοποιούν και θα γκρεμίζουν το σύστημα σας.

Από:http://visaltis.blogspot.com/

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Χορευτικό Τμήμα Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου

Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης σας γνωρίζει, ότι ξεκίνησε παράλληλα με το τμήμα ενηλίκων , δεύτερο τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών για νέους. Έτσι το πρόγραμμα
διαμορφώνεται:



Τμήμα ενηλίκων κάθε Δευτέρα ώρα 20:00
Τμήμα νέων κάθε Κυριακή ώρα 19:00
Περισσότερες Πληροφορίες info@eniper.gr

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ο κ. Γεώργιος Οικονόμου νέος Πρόεδρος της Π.Σ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος πρόεδρος, ευοίωνες προοπτικές

Ο διακεκριμένος δικηγόρος κ. Γεώργιος Οικονόμου στο τιμόνι της κορυφαίας οργάνωσης της Ηπειρώτικης αποδημίας

Σε νέους ορίζοντες και νέους δρόμους με ευοίωνες προοπτικές οδεύει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 αδελφότητες ξενιτεμένων συμπατριωτών όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτό οφείλεται στην εκλογή και στο αξίωμα του προέδρου του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγου κ. Γιώργου Οικονόμου (καταγωγή από το Σούλι), τον οποίον τίμησαν τα μέλη του Δ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία, που πραγματοποιήθηκε χθες 2-3-2011 με 17 υπέρ και 5 λευκών.

Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου μας γεμίζει ελπίδες για το ενωτικό ηπειρωτικό πνεύμα από το οποίο διακατέχεται και από τη βαθύτατη δημοκρατική του συγκρότηση, η οποία απορρέει από τη μακρόχρονη εμπειρία του στα θέματα της ηπειρωτικής αποδημίας και την ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παραθέτουμε αυτούσια την πρώτη δήλωση του προέδρου όπως κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά την εκλογή του:

«Απόψε το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ με εξέλεξε πρόεδρό της. Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπατριώτες μου.

Στο Δ.Σ. υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές γενιές, διαφοροποιημένες προελεύσεις και εμπειρίες, με πολλαπλές αναζητήσεις, απόψεις και θέσεις. Διαβεβαιώνω πως όλοι τους θα εκφράζονται όχι μέσω μιας αναγκαστικής και παθητικής συγκατοίκησης, ούτε μέσω μιας παραλυτικής ισορροπίας , αλλά μέσω μιας σύνθεσης ΕΝΩΤΙΚΗΣ , δυναμικής και προωθητικής , γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της αποδημίας και της γενέτειρας, γιατί αυτό επιβάλλουν τα πολλαπλά προβλήματα , γιατί αυτό επιβάλλεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας , του κύρους και της αίγλης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ενωτικά θα αντιμετωπίσουμε και τις δυσχέρειες και τα εμπόδια».

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ομιλία του Α΄αντιπροέδρου της Ενώσεως κ. Χρήστου Παπακίτσου

482 χρόνια κράτησε η μαύρη σκλαβιά στα Γιάννινα, η μαύρη σκλαβιά στην Ήπειρο!... Χρόνια φρικτά, χρόνια μαρτυρικά!... Όμως, οι αγώνες των Ηπειρωτών για λευτεριά ποτέ δε σταμάτησαν. Η ελπίδα ποτέ δεν έσβησε. Τη φώτιζε η φλόγα του ακοίμητου καντηλιού που είχαν μέσα τους και που , αντί για λάδι, έκαιγε με το αίμα των ηρωικών παιδιών τους!... Την ενίσχυε και η πίστη τους ότι ο Θεός δεν τους είχε για χαμό.


Και σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, τα χαράματα της 20ης Φεβρουαρίου του 1913, άρχισε να ανατέλλει και εκεί η μεγάλη, η ολόλαμπρη μέρα της Λευτεριάς. Τότε τα ακατάβλητα Ελληνικά Νιάτα περιέζωναν ασφυκτικά τους κατακτητές στα Γιάννινα και έκλειναν τη στρόφιγγα του οξυγόνου που αυτοί έπαιρναν απ’ το Μπιζάνι. Μ’ αυτό το οξυγόνο οι Έλληνες θέριεψαν τη δική τους φλόγα, που διέλυσε το μαύρο σκοτάδι των πέντε περίπου αιώνων της σκλαβιάς των Γιαννιωτών.
Κάτω από αυτό το υπέρλαμπρο φως, που ακτινοβολούσε το πύρωμα της ψυχής των Ελλήνων, υπογράφεται τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου του 1913 η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ναι! «Τα πήραμε τα Γιάννινα»!!! Ένας μυριόστομος αναστεναγμός ανακούφισης βγαίνει από τους Γιαννιώτες. Και από εκείνους που βοηθούσαν, με τον τρόπο τους, και από τα γυναικόπαιδα που κρατούσαν την ανάσα τους και καρτερούσαν.
Και όταν το πρωί ο Ένδοξος Ελληνικός Στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στα Γιάννινα, ένιωσαν όλοι το ζεστό σφιχταγκάλιασμα της Μεγάλης Μάνας, της Ελλάδας μας! Η πόλη σείσθηκε από τον ενθουσιασμό των ελεύθερων πλέον Γιαννιωτών! Οι καμπάνες των Εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα και αδιάκοπα, διαλαλώντας την Ανάσταση των Ιωαννίνων, την Ανάσταση της Ηπείρου! Άνδρες και γυναίκες, γέροντες και παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους. Αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ελευθερωτές. Γελούσαν και δάκρυζαν από χαρά. Ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν.


Και μέσα σ’ αυτήν την εκρηκτικά πανηγυρική ατμόσφαιρα, άρχισε ο πάνδημος χορός των ελευθερωμένων, των ελευθερωτών και των ηρώων. Ναι! Ήταν εκεί και οι ψυχές όλων των Ηρώων! Τον χορό έσερνε η πνοή του γδαρμένου σοφού Επισκόπου Διονυσίου, του οραματιστή, αγωνιστή και μάρτυρα της λευτεριάς. Το γδαρμένο κορμί του το σκέπαζε η γαλανόλευκη. Τον ακολουθούσαν με τα λάβαρα και τα καριοφίλια τους οι ψυχές όλων των αγωνιστών, όλων των ηρώων και μαρτύρων, και των παλαιότερων, και εκείνων που το αίμα τους άχνιζε ακόμα. Εκεί οι Σουλιώτες με τους Θεσπρωτούς και τους Πρεβεζιάνους. Εκεί οι Αρτινοί με τους Ραδοβυζινούς και τους Τζουμερκιώτες. Εκεί οι εξ Ηπείρου πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας με τους Δασκάλους του Γένους και με τους Μεγάλους του Έθνους μας Ευεργέτες. Εκεί και οι Εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα και από το Εξωτερικό. Οι ζωντανοί τραγουδούσαν και χόρευαν πετώντας στον αέρα χιλιάδες κόκκινα φέσια, που έφτιαχναν στη γη παχύ κόκκινο χαλί, για να περάσουν από πάνω του οι Ελευθερωτές, που κουβαλούσαν στις ψυχές, τις καρδιές και τους ώμους τους την πανώρια Λευτεριά. Χιλιάδες Ελληνικές Σημαίες, κρυμμένες ως τότε στα σεντούκια, έντυσαν τα Γιάννινα στα γαλανόλευκα.
Κυρίες και Κύριοι,
Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της τότε ενιαίας Ηπείρου, που γιορτάζουμε σήμερα, αποτελεί θρίαμβο της Ενότητας και της Ομοψυχίας των Ελλήνων. Της σύμπνοιας της Πολιτικής και Πολιτειακής Ηγεσίας εκείνης της περιόδου: Του Πρωθυπουργού Ελευθ. Βενιζέλου και του Αρχιστρατήγου-Διαδόχου Κωνσταντίνου. Αυτοί σφυρηλάτησαν την Ενότητα. Αυτοί ενέπνευσαν τον Εθελοντισμό και την Εθελοθυσία των Ελλήνων. Αυτοί εμφύσησαν στους Πανέλληνες το Εθνικό Όραμα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών και αδελφών μας, που οδήγησε στους νικηφόρους αγώνες του 1912-13 και στον διπλασιασμό της Πατρίδας μας .


Απ’ αυτό το Όραμα, απ’ αυτή την Εθνική έξαρση, που δυστυχώς λείπουν στις μέρες μας, ξεπήδησε και η ελευθερία της ευάνδρου και ευεργετομάνας Ηπείρου. Απ’ αυτό και η πτώση του Μπιζανίου και η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της πόλης που αποτελούσε Πνευματικό Κέντρο του τότε ελληνισμού και σπουδαίο εργαστήρι Εθνικής Συνείδησης και Διαφώτισης. Γι’ αυτό, ο ενθουσιασμός για τη λευτεριά της ήταν Πανελλήνιος και ασυγκράτητος. Οι όπου γης Έλληνες ακόμα τραγουδούν και διαλαλούν: Ναι! «Τα πήραμε τα Γιάννινα! Το λένε οι χτύποι και οι βροντές/το λένε και οι καμπάνες/ το λένε και οι χαρούμενες και οι μαυροφόρες μάνες». Το λέμε και εμείς σήμερα εδώ στο Περιστέρι και αναφωνούμε:
Ζήτω η Ήπειρος. Ζήτω το Έθνος.
Χρήστος Αρ. Παπακίτσος
(20-02-2011)